Although today South Africa
Skip to content

Home
PREDSTAVA KARIUS I BAKTUS
U odgoju predškolskog djeteta, jedan od bitnih elemenata je uključivanje djeteta u život. Ono  već sada želi i traži od nas da uči brinuti se o sebi i svom okruženju.
LUTKARSKO KAZALIŠTE MOSTAR za djecu našeg vrtića je izvelo predstavu KARIUS I BAKTUS, koja utječe na razinu zdravstvenog odnosa prema higijeni usta. Predstava svojom izuzetnom bliskošću djeci, prikazala je na šaljiv i zabavan način, koliko je važna i neophodna briga o higijeni  zuba.  Djeca su oduševljeno s povremenim smijehom  i pljeskom pratila predstavu. Po završetku predstave, glumce su pozdravili velikim pljeskom i zaželjeli da opet dođu u naš vrtić.   
 
 
Duhovna obnova za Majčino selo
U petak 18. i u subotu 19. ožujka t.g., u Majčinom selu održana je duhovna obnova. Obnovu je vodio mons. Luka Tunjić, generalni vikar sarajevske nadbiskupije. U petak u popodnevni satima bio je susret s djelatnicima Sela, potom je uslijedilo klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, a nakon toga pobožnost križnoga puta u vrtu sv. Franje. Razlaganjem o prispodobi o Milosrdnom Ocu započela je obnova korisnicima istoimene zajednice. U subotu na red su došli štićenici Majčina sela. Nakon predavanja uslijedilo je misno slavlje na kojem su sudjelovali i momci iz Zajednice. Don Luka je govorio jednostavno, neposredno,nastojeći se prilagoditi slušateljstvu.
 
 
DUHOVNA OBNOVA U 'MAJČINU SELU'

     U srijedu, 9. ožujka 2016. održana je redovita mjesečna duhovna obnova za fratre naše Provincije u Majčinu selu u Međugorju-Bijakovići.

    Program je započeo okupljanjem i zajedničkom kavom u 10,00 sati, nakon čega su se svi premjestili u dvoranu gdje je predvoditelj fra Ivan Landeka ml., župni vikar u Međugorju i pomoćni meštar novaka, održao predavanje na temu 'Milosrđe u spisima sv. Franje Asiškoga'.

    Fra Ivan je u svom predavanju istaknuo pojedina mjesta iz spisa sv. Franje u kojima se spominje milosrđe, nastojeći ih povezati sa Godinom milosrđa u kojoj se nalazimo. Istaknuo je da Franjini spisi nisu teološki traktati, nego jednostavne ali duboke misli na kojima su se nadahnjivali i još uvijek nadahnjuju mnogi franjevački i drugi duhovnici i teolozi. Nadodao je da i najnovija enciklika pape Franje Laudato si'  počinje riječima sv. Franje iz Pohvale stvorova. Sve nam to govori da njegovi spisi nisu zastarjeli nego si i danas aktualni.

    Svoje predavanje je završio dotičući se 'Majčina sela': nalazimo se u 'Majčinu selu’ i ovo ‘Majčinu’ se misli na Gospu, Gospino selo, koja je Majka milosrđa i kod zajednice Milosrdnoga oca, mjesta gdje na poseban način dolaze do izražaja djela milosrđa braće naše Provincije koja su to pokrenula i sada vode. Važno je da se svi trudimo u tome sudjelovati, u skladu sa svojim mogućnostima. Fra Dragan uvijek ističe da ima braće, koja se redovito sjete ovih ustanova, prikupljanjem hrane i drugih potrepština na župama osobito u jesen. Pa nastojmo ih u tim djelima milosrđa nasljedovati.

    Duhovnoj obnovi priključio se i provincijal Centralne Amerike i Paname fra Edwin Alvarado, koji se ovih dana nalazi u Međugorju. On je na kraju predavanja pozdravio sve prisutne, istaknuo svoje zadovoljstvo da može bio dio ove duhovne obnove, a spomenuo je i neke zanimljivost o stanju u njihovoj provinciji.

     Nakon predavanja molio se Križni put u vrtu sv. Franje gdje se slavila i sveta misa na kojoj je bilo oko 85 subraće. Čitanja, liturgijsku asistenciju i pjevanje animirali su postulanti i novaci pod vodstvom fra Stanka Mabića. Na kraju sv. mise pozdrav je uputio i sam provincijal koji je ukratko iznio stanje braće u provinciji, a posebno bolesne braće.

    Sve se završilo svečanim ručkom koji je pripremilo i posluživalo osoblje Majčina sela na čelu sa domaćinom fra Draganom Ružićem kojem ujedno i zahvaljujemo na organizaciji i gostoprimstvu.

 (Izvor: MIRJAM)
 

Sample Image Sample Image Sample Image
Sample Image Sample Image Sample Image
Sample Image Sample Image Sample Image
Sample Image

 
Voditelji u Majčinom selu
U četvrtak, 3. ožujka t.g., za vrijeme održavanja susreta organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje, već po tradiciji, ugostili smo 330 sudionika tog susreta u Majčinu selu. To je uvijek prigoda kad se i mi možemo predstaviti u duhu gostoljubivosti, ali i na jedan vidljiv način skrenuti pozornost na svoje postojanje i svoju djelatnost. Uloženo je dosta truda u organizaciju samog događaja, a rezultati su biti bjelodani na zadovoljnim licima sudionika koji su nam od srca zahvaljivali. Osim truda, objeda i iskrene ljubaznosti ostavili smo na dar svojim gostima mali reljef u glini s uskrsnim motivom i CD na kojem je snimljena krunica koju mole štićenici Majčina sela i zajednice Milosrdni Otac.
 
 
Obred grličanja u vrtiću „Sv. Mala Terezija“
Sample Image U srijedu, 3. veljače t.g., na spomendan sv. Blaža, biskupa i mučenika, već po običaju u našem vrtiću održan je obred grličanja uz zagovornu molitvu. Obred je obavio fra Vjeko Milićević, koji je na početku ocrtao lik sv. Blaža kao i nastanak ovog obreda. Djeca su s pozornošću slušala, a potom i prilazila pred ukrštene svijeće primajući Božji blagoslov po zagovoru sv. Blaža. Ovakvi obredi su slikoviti i pogodni za dječju moć zapažanja ali i za njihovu razinu vjere, koja tek treba rasti i očvrsnuti.
 
Posjet vatrogasaca Dječjem vrtiću „Sv. Mala Terezija“

Pripadnici Vatrogasne postrojbe Čitluk posjetili su 2. veljače t.g., Dječji vrtić „Sv. Mala Terezija – Majčino selo Međugorje“ gdje su ih polaznici ove odgojno-obrazovne ustanove, radosni zbog njihovog dolaska, poželjeli dobrodošlicu prigodnim pjesmama, ali i postavili mnoštvo pitanja vezanih za posao koji vatrogasci svakodnevno obavljaju.

Vatrogasci su prilikom posjeta informirali mališane o načinu rada vatrogasaca i važnosti broja 123 u slučaju izbijanja požara, ali su također upozorili mališane da se ni u kojem slučaju ne igraju vatrom, kao i da ne pokušavaju gasiti požar jer je to izuzetno opasno.

Silvio Ostojić, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čitluk, kazao nam je kako je glavni cilj dolaska vatrogasaca u vrtić edukacija djece i širenje njihovih spoznaja, ali i održavanje vježbe evakuacije, koja je u suradnji s odgajateljicama izvedena uspješno prama unaprijed predviđenim pravcima evakuacije na predviđeno mjesto prikupljanja i izlaza.

Prije same vježbe evakuacije djelatnici Vatrogasne postrojbe Čitluk upoznali su djecu s opasnostima kojima bi mogli biti izloženi u svome domu, vrtiću, te kako ispravno postupiti u tim slučajevima. Također, vatrogasci su djeci podijelili edukativne priručnike za ponašanje u slučaju prirodnih ili drugih nesreća, a u sklopu današnjeg posjeta vatrogasci su djeci prezentirali opremu i sredstva koja koriste u svom radu što je kod mališana izazvalo oduševljenje.
 

Sample Image Sample Image Sample Image
Sample Image Sample Image

Preuzeto s: brotnjo.info

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 33 - 40 of 355

Fr.Svetozar's blog

Prayer as the life environment

Login Form


Lost Password?

Media

Susret sa FRA SVETOZAROM KRALJEVIĆEMMAJČINO SELO emisija Biblija 2011.

ZAJEDNICA MILOSRDNI OTAC emisija Biblija


 

  • Hrvatski
  • English
  • German formal - Sie
  • Italian

SONG ABOUT FRA SLAVKO

WORK OF ART WORKSHOP "Mother's Village"

Painting on silk

 

THE BROCHURE

Who's Online

We have 1 guest online

Top