Although today South Africa
Skip to content

Početna arrow O Osnivaču arrow KIP FRA SLAVKA BARBARIA
KIP FRA SLAVKA BARBARIA PDF Ispis E-mail

Bronani kip fra Slavka Barbaria djelo je talijanskog umjetnika Carmella Puzzola. Postavljen je u središte “Majinog sela” za prvu godišnjicu fra Slavkove smrti 24. 11. 2001. Danas je taj kip pomalo prerastao u zaštitni znak „Majinog Sela“ i drago mjesto susreta i molitve za mnogobrojne fra Slavkove prijatelje i hodoasnike.
Povijest nastanka kipa: Prilikom jedne posjete „Majinom selu“, fra Slavko je zamolio Carmella da osmisli neki umjetniki motiv koji bi krasio šetnicu kroz Selo. Ubrzo nakon toga fra Slavko je preminuo i spontano, Carmellu se rodila ideja da za šetnicu izradi upravo njegov lik kao vidljivi podsjetnik njegove nevidljive prisutnosti. Problem je bio kako izraditi trodimenzionalni lik fra Slavka, jer se na malobrojnim slikama koje je na kraju uspio pribaviti, uvijek nalazilo samo fra Slavkovo lice. Na kraju je – pria Carmello – shvatio da mora potpuno uroniti u sebe i iz svojih sjeanja isklesati tu blisku figuru.
Motiv kipa: Carmellu je posebno u sjeanju ostao prizor u kojem je fra Slavko prilikom jedne svete Mise za blagoslov polja, prisutne seljane blagoslivljao s jednim malim raspelom u rukama. Tako se odluio prikazati fra Slavka kako blagoslivlja, pomalo sakriven iza raspela kojeg dri u ruci. Na taj nain elio je prikazati fra Slavkovu poniznost i skromnost zbog koje je uvijek stavljao sebe iza Isusa. Uzdignuto raspelo simbolizira fra Slavkovu veliku vjeru u Boga i Boju snagu.  
 
 
« Prethodna   Sljedea »
  • Hrvatski
  • English
  • German formal - Sie
  • Italian

PJESMA O FRA SLAVKU

RAD LIKOVNE RADIONICE "MAJCINOG SELA"

Slika na svili

 

Tko je online?


Top